Колаж Пиксабей и ОркасОбявиха нови подробности за принудително приземения самолет на Райънеър

...
Колаж Пиксабей и ОркасОбявиха нови подробности за принудително приземения самолет на Райънеър
Коментари Харесай

Властите в Беларус: Имаше отправена заплаха за самолета на Райънеър от Хамас

Колаж Пиксабей и Оркас

Обявиха нови детайлности за наложително приземения аероплан на  " Райънеър " в Беларус.  Беларуските управляващи обявиха през днешния ден, че е получена опасност против самолета на " Райънеър ", който кацна през вчерашния ден наложително в Минск. Тя е била отправена по имейл от името на палестинската организация " Хамас ".

Това съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

" Ние, воините на Хамас, настояваме Израел да спре огъня по линията Газа.  Искаме Европейският съюз да спре поддръжката си за Израел. Ако нашите претенции не бъдат задоволени, бомба ще избухне над Вилнюс ", съобщи шефът по въздушния превоз към беларуското Министерство на превоза Артьом Сикорски.

Междувременно апелите за основаване на неразрешена за полети зона във въздушното пространство на Беларус и за възбрана за полети до Европейски Съюз на " Белавиа " - националния авиопревозвач на Беларус - се ускориха , съобщи ДПА.  Неизвестно е местонахождението на беларуския публицист отстъпник Роман Протасевич, който бе задържан през вчерашния ден, откакто пътническият аероплан, изпълняващ полет от Гърция за Литва, кацна спешно в столицата на Беларус.  Задържана е и жена, която го е придружавала. Тя е съветска гражданка и съгласно медийни информации е неговата другарка.

Протасевич е 26-годишен блогър и деятел, търсен в родината си за подбудителство към митинги против дългогодишния водач Александър Лукашенко.  Отклоняването на самолета е станало по персонално разпореждане на Лукашенко,  след като той получил сигнал, че на борда може да има бомба. Президентът е разпоредил също по този начин изтребител МиГ-29 да съпроводи летателната машина на ирландския транспортьор, заяви БЕЛТА.

Редица държавни управления в Европа реагираха с отвращение, тъй като съгласно тях властническият Беларус е  употребявал опасност за сигурността на полета като предлог да отвлече пътническия аероплан и да залови рецензия. Европейският съюз обмисля наказателни ограничения, включително наказания против виновните за случая, възбрана за полети на " Белавиа " до всички летища в 27-те страни членки, както и оповестяване за неразрешена за полети зона над Беларус.

Лидерите на Латвия и Франция упорстват за затваряне на беларуското въздушно пространство за интернационалните полети . Шведската организация по превоза предложи на шведските авиопревозвачи да заобикалят въздушното пространство на Беларус. Обединеното кралство също заяви, че самолетите на неговите самолетни компании ще заобикалят да летят над Беларус. Авиокомпании, измежду които " Уиз еър " и " Еър Балтик ", към този момент пренасочват полетите си, с цел да заобиколят Беларус, а полският авиопревозвач ЛОТ сподели, че приготвя смяна на маршрутите си. Самолет на немската компания " Луфтханза " излетя през днешния ден със забавяне от " Франкфурт " за Минск, откакто получи от беларуските управляващи " сигнал във връзка със сигурността ", съобщи Агенция Франс Прес.

 

Белгия, Чехия и Германия извикаха на диалози беларуските посланици  във връзка с вчерашния случай и приканиха за освобождението на Протасевич. Лидерите на Европейски Съюз ще обсъдят вероятни ограничения на срещата си на върха по-късно през днешния ден, а посланиците на страните членки на НАТО ще обсъдят обстановката на следващия ден.

Говорител на беларуското външно министерство сподели, че страната му е съгласна да се организира интернационално следствие,  но отбрани дейностите на управляващите и добави, че са спазени всички интернационалните регулации. Говорителят на Кремъл  Дмитрий Песков прикани за " трезва оценка " на случая. " Не желаем да бъдем замесвани в тази конкуренция по заклеймяване на някого или поддържане на нещо " , сподели той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР